De protesten tegen Israël op de universiteiten

Na de terroristische aanval van Hamas vanuit de Gazastrook op Israëlische dorpen en een groot feest dat daar gehouden werd, was de wereld aanvankelijk is shock. Hoe kon dit gebeuren? Overal in de westerse wereld riepen politici dat Israël zich ‘natuurlijk’ mocht verdedigen.

Maar al snel begon het tij te keren. Al snel begon de schuld naar Israël te verschuiven. Want hoe zou Israël een vijand moeten verslaan die zich achter z’n eigen burgers verschuilt, zonder slachtoffers te maken? De media begonnen al snel de woordvoerders van Hamas te papagaaien, die repten over al die ‘onschuldige burgerslachtoffers’.

Niet veel later volgden overal in de westerse wereld protesten op universiteiten en hogescholen. Je zou toch denken dat studenten intelligente mensen zijn, maar kennelijk hadden ze zich een beeld gevormd van Israël, de Joden en de Arabische wereld die niet overeenkwam met de werkelijkheid. Kennelijk hadden ze zich niet van de feiten op de hoogte gesteld, hadden ze niet gecontroleerd of hun versie van de geschiedenis wel feitelijk juist was.

Met hen waren er vele anderen die niet verder keken dan wat de media verkondigden, en dat voetstoots aannamen als waarheid.

Maar hoe kan het nu eigenlijk, dat zoveel studenten op zoveel universiteiten en hogescholen zich menen te moeten inzetten voor de ‘Palestijnse zaak’? Dat zoveel studenten een stuitend antisemitische ideologie erop na zijn gaan houden? Waar komt dat vandaan?

De financiering van het hogere onderwijs

Veel universiteiten en hogescholen worden niet alleen vanuit de overheid gefinancierd. Ook particulieren en bedrijven betalen mee, evenals de studenten zelf voor een klein deel. Bedrijven doen dat om bijvoorbeeld onderzoek te laten uitvoeren. Daarbij is er altijd het risico dat dit onderzoek zo uitgevoerd wordt dat dit een voor het bedrijf gewenste uitkomst heeft.

In de VS is er een groot, jarenlang onderzoek geweest naar bepaalde geldstromen die Amerikaanse universiteiten binnenkregen. Verreweg de grootste donor van die universiteiten bleek Qatar te zijn, de puissant rijke oliestaat aan de Perzische Golf. (Bron)
En de geldstroom van Qatar gaat niet alleen naar universiteiten in de VS. In Nederland werkt de universiteit van Maastricht in ieder geval samen met Qatar, al is onduidelijk hoe de geldstroom hier loopt. Het is aannemelijk dat in Nederland en andere landen ruime donaties binnenkomen op universiteiten vanuit fundamentalistisch islamitische landen.

Studenten als wereldverbeteraars

Het onderzoek in de VS liet zien dat Qatar met al dat geld invloed koopt. Die invloed gaat verder dan alleen wat verplichte lessen of bepaalde informatie die moet worden doorgegeven aan de studenten. Via die beïnvloeding wordt geprobeerd de studenten een wereldbeeld voor te spiegelen waarin de Palestijnen slachtoffer zijn van het onderdrukkende Israël. Dat appelleert aan het idealisme dat veel jongeren hebben, waarbij ze een natuurlijke drang hebben om slachtoffers te steunen. Maar bij velen gaat dat idealisme verder en horen ook klimaatverandering, racisme en LHBTIQ-gelijkheid tot hun idealen. Velen van hen streven naar afschaffing van slavernij en vrijheid voor iedereen.

Om die reden lopen jongeren en studenten bij klimaatmarsen mee met Palestijnse vlaggen en lopen al die idealen door elkaar heen. Maar idealisme is heel wat anders dan de rauwe werkelijkheid van alledag. Idealen laten zich vaak niet corrigeren door feiten, en ideeën die zich in de hoofden van mensen hebben vastgezet zijn niet eenvoudig bij te sturen wanneer de werkelijkheid anders blijkt te zijn. Vaak worden dan feiten aangepast of genegeerd om bij de ideologie en ideeën aan te sluiten.

Hun ideologie en Hamas

Dat geldt ook voor de studenten die pro-Hamas en anti-Israël zijn. Want waar deze studenten allemaal voor zijn, hun idealen, daar is Hamas juist tegen. Hamas is puur racisme, omdat zij elke Jood wil vermoorden. Als openlijk LHBTIQ-er ben je onder Hamas ten dode opgeschreven. Hamas ziet iedereen die geen moslim is als minderwaardig en als slaaf. Vrijheid wordt onder Hamas bepaald door de sharia, de rigide islamitische wet. Alles waar Hamas voor staat gaat in tegen de idealen van al die studenten die ‘free Palestine’ roepen. Hoe hypocriet kun je zijn.

Daarentegen is het bij Israël net andersom. Arabieren in Israël hebben veel meer vrijheid dan waar ook in de omringende landen in het Midden-Oosten. Er is daar geen slavernij, racisme evenmin en vrijheid juist in overvloed. Maar in de ogen van deze studenten is Israël een kolonisator en genocide-pleger. Terwijl Hamas nota bene genocide in haar 1988-handvest heeft staan. In art.7 van dat handvest wordt op basis van de islam geroepen dat alle Joden vermoord moeten worden. En in art.11 schrijft Hamas dat ze in Palestina de sharia wil invoeren.

Welke rol speelt Qatar?

Zoals gezegd heeft onderzoek in de VS aangetoond dat diverse universiteiten zwaar worden gesubsidieerd via Qatar. Dat geldt ook voor sommige universiteiten in Europese landen.

Qatar is een land dat sterke banden heeft met Iran. Daarnaast zijn zij gelieerd aan de Moslim Broederschap. De Moslim Broederschap is een fundamentalistische, islamistische organisatie, die zich inzet om de islam te verspreiden. Daarbij wordt geweld niet uit de weg gegaan. Deze organisatie is opgericht in Egypte, waar het nog een stevig in de samenleving verankerde basis heeft.
De Arabische Lente gaf een stevige impuls aan de Broederschap, maar het lukte niet om de macht in Egypte vast te houden.

Een behoorlijk aantal moslimlanden beschouwen de Moslim Broederschap als een terroristische organisatie. Maar Qatar en Hamas zijn grote aanhangers. Ook de regerende AK-partij in Turkije heeft banden met deze organisatie.
Tegelijk is er een sterke link tussen Qatar en Hamas. Hoge kopstukken van Hamas leven in Qatar in weelde en worden door het land beschermd. En inmiddels speelt Qatar een hoofdrol in de onderhandelingen tussen Hamas, Israël en de VS, om tot een wapenstilstand te komen.
Dat de VS hierbij betrokken is maakt het voor dat land lastig om iets te doen aan de invloed van Qatar op hun universiteiten. Want de onderhandelingen over Gaza liggen heel gevoelig. Immers beide strijdende partijen hebben geen belang bij een wapenstilstand. Israël niet, omdat de Israëlische regering Hamas definitief wil uitschakelen en de gijzelaars bevrijden. Hamas niet, zoals ze in art.13 van hun 1988-handvest hebben staan, en omdat ze daar hun strijd zien als jihad, met als doel om Israël te verdrijven en de zee in te jagen. Dat staat immers in art.15 van het 1988-handvest.

Zo heeft Qatar zich in een sleutelpositie gemanoeuvreerd, waarbij het land de aandacht van de wereld opeist. Tegelijk blijft zij Hamas de hand boven het hoofd houden.

De rol van religie bij protesterende studenten

De meeste protesterende studenten noemen zichzelf niet religieus. Slechts een klein deel van hen is moslim. De drijfveer voor hun protesten ligt dan ook vooral in de ideologie van vrijheid, gelijkheid en opkomen voor slachtoffers, naast een sterk anti-Israël sentiment. Die ideologie is hun religie.

Op basis van die ideologie spreken ze zich uit tegen Israël en voor Hamas en de Palestijnen. Maar Hamas en de Palestijnen hangen een heel andere religie aan. De absurde beschuldigingen aan het adres van Israël staan juist in het handvest van Hamas. En Hamas is juist een fundamentalistische religieuze organisatie, die gedreven door de islam zijn terreurdaden uitvoert.
Daarbij is Hamas een organisatie die op basis van diezelfde religie het tegenovergestelde doel heeft dan de meeste protesterende studenten voor ogen hebben. Geen vrijheid, geen gelijkwaardigheid voor vrouwen, LHBTIQ-ers wacht de doodstraf, en Joden moeten worden uitgeroeid.

Zo staat de religie van Hamas lijnrecht tegenover de ideologie van de meeste protesterende studenten. Terwijl het in Israël juist vergaand overeenkomt met die ideologie. Maar in die ideologie komt een venijnig religieus aspect naar voren. En juist dat is het aspect dat hun protesten drijft.
Dat religieuze aspect is anti-christelijk en anti-Joods. Het is tegenstand tegen de God van Israël. Daardoor krijgen de pro-Hamas protesten van deze studenten een nogal duistere kleuring. Het is de kleuring van demonisch geïnspireerde krachten.

Teken van de eindtijd?

Kun je deze wereldwijde studentenprotesten dan zien als teken van de (eind)tijd waarin we leven? Als losstaand feit natuurlijk niet. Maar het is geen losstaand feit. Het maakt onderdeel uit van een wereldwijde strijd tegen Israël. Die strijd wordt overal gevoed door de media die vanuit dezelfde ideologie als de protesterende studenten redeneren. En als een boodschap maar vaak genoeg herhaald wordt, gaan veel mensen dat vanzelf geloven. Dan is het controleren van feiten al snel teveel moeite, en de media erop aanspreken al helemaal.

Je zou van studenten mogen verwachten dat ze op een intelligente manier hun mening baseren op feiten. Van (toekomstige) wetenschappers is dat toch niet teveel gevraagd? Maar waar ideologie ontdaan wordt van christelijk normen en waarden, van geloof in God, Jezus en de Bijbel, daar verwordt die ideologie tot een eigen religie, een eigen gelijk. En dan staat de deur daarvan al snel open voor demonische invloeden, gevoed door media en interne discussies.

Laten we daar weg van blijven en God en Jezus volgen. De Bijbel laat ons weten hoe de wereld in elkaar zit, hoe geestelijke machten werken. Laten we bidden om de Geest van God, zodat we de waarheid van de leugen kunnen onderscheiden!

Gepubliceerd 17 september 2024